Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες:
1η ενότητα Εισαγωγή στη δομική βιολογία: Η ενότητα ξεκινάει με την εισαγωγή όπου αναλύεται ο σκοπός και σημασία της δομικής βιολογίας στην πρόοδο των Βιολογικών Επιστημών. Στη συνέχεια περιγράφεται η προτεινόμενη μεθοδολογία, τρόπος χρήσης των αποτελεσμάτων με γραφικές απεικονίσεις και χειρισμούς μοντέλων.
2η ενότητα: Βιοϋλικά για εφαρμογές ιστικής αναγέννησης και μηχανικής ιστών: Δίνεται έμφαση σε κεραμικά, πολυμερή, σύνθετα υλικά, νανοσωματίδια, εμφυτεύματα και ικριώματα για αντικατάσταση και αναγέννηση σκληρών και μαλακών ιστών.
3η ενότητα: Βιοαισθητήρες: Θα παρουσιαστούν κάποιες βασικές έννοιες για τους βιοαισθητήρες (limit of detection LOD, limit of quantification LOQ, καμπύλη ROC), οι διάφοροι τρόποι βιοαναγνώρισης των μορίων-στόχων ανίχνευσης (αντισώματα, απταμερή, ένζυμα) και οι φυσικές και χημικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση: οπτικές μέθοδοι (απορρόφηση, φθορισμός/φωταύγεια, επιφανειακό φαινόμενο πλασμονίου, SERS), μηχανικές και ηλεκτροχημικές μέθοδοι, καθώς και οι νανοπόροι.
Στοιχεία Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: ΠΥΕ202
Μάθημα: Ειδίκευσης Επιλογής
Εξάμηνο: Δεύτερο Εξάμηνο
Ώρες / Εβδομάδα: 2
Πιστ. Μονάδες (ECTS): 4
Διδάσκοντες: Α. Αλεξάνδρου, Ε. Κοντονασάκη, Ε.Μαργιολάκη